Det finns flera maträtter som är sådär typiskt gotländska. I denna text kommer vi presentera några av dem.

Lammsmäcka

I denna rätt maler man fläskkött, lammkött och potatis. Denna blandning steks sedan ungefär som pannbiffar. I riktigt gamla recept ingår också hjärta samt lever. Om man lagar rätten enligt det gamla receptet passar lingonsylt som tillbehör. Om man utesluter lever och hjärta kan man med fördel servera denna rätt med rotmos, råkostsallad samt sås gjord på den gotländska löken kajp.

Butte

Butte är egentligen nyfångad piggvar. Denna serverar man med nypotatis och smält smör. Detta är verkligen en helt regional delikatess. Butten är också Gotlands landskapsfisk och den har ett fast vitt kött, men mycket god smak.

Saffranspannkaka

I det gamla traditionella receptet ha man lagt stor vikt vid att hålla sig till talet sju, som är heligt. I detta recept ska man använda sju ingredienser som kommer från Gotland, och sedan ska resterande sju hämtas från varmare länder med hjälp av båt. Även ugnen ska eldas med sju kast ved. Denna pannkaka består av grädde, risgryn, saffran, mandelmassa, kardemumma, kanel och en del annat. Denna gräddar man i ugnen och den garneras med mandel som hyvlas över. Man serverar sedan pannkakan med salmbärssylt och vispad grädde.

Soppa på kajp

Denna soppa kokas på tärnad lammfiol och rotfrukter. Dessutom ingår den gotländska löken kajp i soppan. Denna påminner både i doft och smak om purjolöken. Den växer vilt både i våtmarker och på olika ängar. I denna soppa är saffran också en viktig ingrediens. Många serverar soppan med bröd som doppas i.

Dryck och sylt av salmbär

Dessa bär kallas också blåhallon. De växer vilt överallt på hela Gotland och detta bär är släkt med björnbäret. Detta bär kräver en jord rik på kalk och just denna jord är svår att hitta utanför Gotland. Detta bär används till sylt, ketchup och dricka.