På Gotland finns det flera möjligheter att få jobb. Det finns många butiker både i Visby och på andra ställen. Oavsett om man är intresserad av att jobba med kläder, inredning eller matvaror finns det stora möjligheter att kunna starta en bra butik, eller få arbete i en redan etablerad sådan.

Man kan inte komma ifrån att det behövs bra butiker på ön eftersom det är långt till fastlandet. Dessutom är det en bra bit mellan de större orterna och att starta en livsmedelsbutik med bra priser mitt ute i ingenstans kan snabbt locka många besökande. Det finns stora möjligheter att tjäna pengar på detta.

Varför inte starta en butik som säljer lite allt möjligt? Det kan behövas på landet. Bildelar, bensin, kläder, leksaker, och kanske lite husdjurstillbehör kan behövas. När man ska starta en sådan butik gäller det dock att man ser till att varorna som säljs inte har för höga priser. Man kanske måste lägga priset några kronor under andra butiker för att shoppare verkligen ska lockas till butiken.

En sak som också kan vara bra är en butik som faktiskt har en riktig spelhörna. Svenska Spel är ofta intresserade av att finnas på flera ställen. På Gotland finns inte jättemånga ombud, och det kan därför vara svårt för många att kunna spela på olika saker. Många föredrar att köpa en fysisk lott framför att bara skrapa på nätet men om det är långt till närmsta butik som säljer dem är det många som helt enkelt inte köper lotter. Det gör att både butiken och Svenska spel förlorar pengar. Det kan vara värt att ta in i alla fall en mindre del av Svenska Spels sortiment till en butik som startas upp på landsbygden. Då kan man som butiksinnehavare snabbt se vilka spel och lotter som säljer bra.