Om man vill uppleva Gotländsk natur nära centrum ligger Galgbacken bra till. Denna ligger precis utanför norra Visby på Galgberget. Detta är den gamla avrättningsplatsen i Visby och detta är den enda galge som bevarats i norra Europa sedan medeltiden. Här hängdes dödsdömda på bjälkar som var uppsatta mellan stenpelare. De placerades på klinten, precis över havet och detta för att verka avskräckande både för boende i Visby och för olika sjöfarare.

Detta låter kanske inte som någon vidare trevlig plats, men sanningen är att man verkligen kan uppleva Gotlands natur här. Man kanske inte sätter sig invid galgen och äter matsäck men för den naturintresserade kommer denna plats verkligen att bjuda på valuta. Här finns viss havsutsikt, vackra blommor och mycket insekter som inte är vanliga någon annanstans. Här kan man till exempel finna de populära salmbären. Tyvärr har mycket av den vidsträckta utsikten mot Visby och mot havet börjat växa igen.

Mitt i Visby finns också den så kallade Almedalsparken. Här kan man finna vatten, fontäner, stora gräsmattor och planteringar. Allt innanför den mycket välbevarade ringmuren. Även här finns traditionella gotländska växter och örter.

För den som vill uppleva den gotländska naturen men inte kan eller vill ta sig så långt borta finns det alltså stora möjligheter att bara ett par minuter från Visbys hotell kunna njuta av natur i lugn och ro. Almedalsparken är stor och som besökare behöver man oftast inte oroa sig för att behöva trängas med andra oavsett om man vill fotografera, studera eller bara gå runt i naturen. Det finns dock vissa perioder som just denna plats inte är lika bra just för naturupplevelser. Det gäller till exempel under medeltidsveckan eller just Almedalsveckan. Då är parkerna som oftast fulla med folk och det kan vara svårt att finna en avskild plats där man kan njuta.