När det gäller Gotland kan man många gånger upptäcka att ön är långt mer varierande än vad man kan tro. I de nordvästra delarna finns dramatiska klippkuster och neråt sydost finner man långa sandstränder. Dessutom finns skog och ängar mitt på ön och dessa olika naturtyper inbjuder till ett rent paradis för naturintresserade besökare.

Gotlands flora

På Gotland finns en alldeles särskilt unik och rik flora. Hos de olika naturtyperna erbjuds helt olika varianter. Man kan på ön till exempel beundra fälten fyllda av orkidéer en dag och sedan under nästa besöka hällmarkerna och titta på växterna där. För den som vill plocka och njuta av blommor är det definitivt rätt plats att vara på. Det finns också mycket svampar, träd och buskar att titta på och njuta av på denna ö.

Gotlands fauna

När det gäller Gotland kan man inte säga att faunan är sådär jättestor om man inte räknar in fåglar och insekter. Det finns inte direkt några andra större djur än de rådjur som planterats in relativt nyligen. När man rör sig i skog och mark på Gotland behöver man inte oroa sig för att stöta på vargar, björnar eller älgar. Det finns dock riktigt gott om småkryp och andra små djur. Kaniner, grodor, rävar, fjärilar och igelkottar är bara några av dessa.

När man besöker Gotland bör man ta sig tid att gå ut på alla blomsterängar, låta fötterna hänga ner från en klippkant. Varför inte besöka en av alla insjöar eller rauker som finns på ön?

För en gotlänning som bor mitt i allt det här är det inte helt lätt att beskriva naturen. En stund på platsen Närkholm kan hela vem som helst. Det räcker med att man sätter sig i en vägkant eller kryper ut på en äng för att det botaniska intresset ska väckas.